Γρουμπος

28.12.2020 – Ο καθηγητής κ. Πέτρος Γρουμπός μέλος του Σωματείου

Με χαρά ανακοινώνουμε ότι ο Καθηγητής  κ. Πέτρος Γρουμπός ενεγράφη ως νέο μέλος του Σωματείου μας. Επ’ ευκαιρία δημοσιεύουμε άρθρο του για την Γαλάζια Πατρίδα.

 

Στο Αιγαίο υπάρχει μόνο μια Γαλάζια Πατρίδα

 

Του ΠΕΤΡΟΥ ΓΡΟΥΜΠΟΥ

 

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε πρόσφατα γραπτό μήνυμα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, με αφορμή την επέτειο της νίκης των Οθωμανών κατά τη ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538, όπου αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Συνεχίζουμε με πίστη και αμετάβλητη θέληση, με πλήρη συνειδητοποίηση του πόσο σημαντική είναι η υπεράσπιση της «Γαλάζιας Πατρίδας» μας.

Τι έπαρση και θράσος… Υπερασπίζεται κανείς ό,τι είναι δικό του. Η «Γαλάζια Πατρίδα», όπως τολμά να την καθορίζει και να ονειρεύεται η Τουρκία, είναι μια νοητή οριοθέτηση και στρατηγικός σχεδιασμός για τον έλεγχο θαλάσσιου ζωτικού χώρου από την Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο Πέλαγος, Λιβυκό Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο, με αντικειμενικό σκοπό τη γεωπολιτική της αναβάθμιση και την ανάδυσή της ως πλανητική δύναμη. Η Τουρκία δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της: ονειρεύεται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εχει όμως τέτοιο δικαίωμα, σήμερα, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ;

Φυσικά ΟΧΙ! Όσες επετείους και να πανηγυρίζει η Τουρκία και ο Ερντογάν είναι αποτέλεσμα βίαιων κατακτήσεων όλων των περιοχών που ονειρεύεται για τη «Γαλάζια Πατρίδα» του. Ας το κατανοήσουν πολύ καλά οι Τούρκοι ότι είναι επισκέπτες-φιλοξενούμενοι των λαών των περιοχών που υποδούλωσαν με βίαιο τρόπο οι πρόγονοί τους, που ήλθαν από τα βάθη της Ασίας. Γαλάζιες Πατρίδες έχουν δικαίωμα να αναζητούν όσοι λαοί κατοίκησαν αυτά τα μέρη πολύ πριν την έλευση των προγόνων των σημερινών Τούρκων.

Ας δούμε τι κομίζει η Ιστορική Επιστήμη. Οι Πρωτοέλληνες ζούσαν στα νησιά του Ιονίου στην χερσόνησο του Αίμου στο νότιο τμήμα των Βαλκανίων, στα νησιά του Αιγαίου και στην Μικρά Ασία χιλιάδες χρόνια πριν. Οι γενετικές μελέτες δείχνουν ότι οι προϊστορικοί Κρήτες και οι Πελοποννήσιοι, απόγονοι των πρωτοελλήνων, όχι μόνον έχουν γενετική συγγένεια μεταξύ τους, αλλά έχουν και με τους σύγχρονους Ελληνες σε ποσοστό 75%.

Η σειρά των εσωτερικών μεταναστεύσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά τη 2η χιλιετία π.Χ. αποδεικνύεται ιστορικά βάσει των αρχαίων ελληνικών διαλέκτων.

Μετά την προϊστορική περίοδο των Μυκηναίων έπεται η Κλασική εποχή, η αυτοκρατορία που όρισε ο Μέγας Αλέξανδρος, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και κατόπιν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ουσιαστικά δημιουργήθηκε αργότερα, μεταξύ 14ου – και 16ου αιώνα μετά από συνεχείς πολέμους και κυρίως μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453. Για τα νησιά του Αιγαίου η ιστορία έχει καταγράψει ότι το έτος 1537 (πολλά χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης) οι Οθωμανοί κατέλαβαν με τη βία μια σειρά νησιών, στα οποία κατοικούσαν Ελληνες από τον 15 αι. π.Χ., όπως τη Σύρο, Αίγινα, Ίο, Πάρο, Τήνο, Κάρπαθο, Κάσο και Νάξο.

Μ’ αυτήν την μικρή ιστορική αναδρομή αποδεικνύεται, αναμφισβήτητα, πόσα χρόνια ζούσαν και ζουν οι Ελληνες και πόσα χρόνια ζούσαν ως κατακτητές οι Τούρκοι στις περιοχές που η Τουρκία τολμά να διεκδικεί ως «Γαλάζια Πατρίδα».

Ας το κατανοήσει πολύ καλά η Τουρκία και οι μεγάλες δυνάμεις, που την στηρίζουν στις παράνομες και πρωτάκουστες διεκδικήσεις της, ότι Γαλάζιες Πατρίδες έχουν δικαίωμα μόνον οι Ελληνες να έχουν.

Ας κατανοήσουν ότι η Ιστορία δεν αποκαθηλώνεται αλλά μας διδάσκει ότι η Υβρις επιφυλάσσει βαρύ τίμημα στο τέλος για τον υβριστή και η Νέμεσις τελικά επιβάλλεται. Αν η προφητεία του Αγιου Παΐσιου επαληθευθεί, και διαλυθεί η Τουρκία, την απόλυτη ευθύνη θα φέρει ακέραια ο Ερντογάν και η πολιτική του ηγεσία.

 

 

Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2020

Το Διοικητικό Συμβούλιο